top of page
חיפוש

מורן שדה, מנהלת במערך הסייבר משרד ראש הממשלה תוביל את מקצועות הסייבר במסלולי הנדסאים ברשת עתיד מכללו

עודכן: 18 ביולי 2023

בשקט בשקט, בזמן שבכל מקום מוכרים לנו "סייבר סייבר" ... רשת מכללות עתיד מגייסת ומשקיעה מאמצים אדירים בגיוס הון אנושי מיוחד במינו להכשיר את הדור הבכיר הראשון בענף הסייבר בישראל, הנדסאי סייבר, המחזור הראשון שיקבל הכרה מלאה וממלכתית מהמדינה בענף הסייבר מטעם מה"ט, התואר הגבוהה בענף והמקביל לדרגה הגבוהה ביותר באסדרת מקצועות הסייבר בישראל. עתיד מנוסה בענפים טכנולוגים עתירי ידע  ומזהה את הפוטנציאל העתידי בהכשרות ובשיבוץ דור הבוגרים הראשון בעמדות בכירות ואף כמרצים ומובילי תהליכים בענף. עקב כך עתיד חושפת את המרצה המובילה למקצועות ניהול סייבר ותחקור אירועים בראיון מעניין וישיר ומגלה טפח על אופי המסלול והחשיבות שהרשת מעניקה לתכני הסטודנטים לצד מעבדות התקפה והגנה אמתיות. מורן שדה מנהלת במערך הסייבר במשרד ראש הממשלה .

סייבר, עמדת ניהול, אישה ?                  כן! לחלוטין. לתפיסת עולמי , אין הבדל אמיתי בין המגדרים. יש הבדלים פיזיים, הבדלי גישה  ואף מנטליים אך החיסרון אצל האחד או האחת הופך ליתרון אצל האחר/ת. על אחת כמה וכמה אין הבדל בין המינים בכל הנוגע למרחב הסייבר. הוא אמנם סובב אותנו בכל מקום וזמן אך ההתמודדות מולו  נעשית בנוחות מול מחשב ומקלדת.  דווקא עכשיו אני קוראת לנשים בהמוניהן לנצל את ההזדמנות ולחדור לענף. האפשרויות הן בלתי מוגבלות מבחינת היצע המשרות ואף מבחינת כיווני הפיתוח האישיים והמקצועיים. לאחר כ-15 שנות עבודה ועשייה ציבורית, עשית מעבר חד לסקטור האזרחי ועכשיו את מרצה מול עשרות של סטודנטים בתחום הסייבר. ספרי לנו על ההרגשה לכאורה, מדובר במעבר חד. שנים שאני קמה בבוקר והולכת לישון עם תחושות של שליחות ומחויבות. בפועל גיליתי, שהערכות לקראת שיעור והעובדה שקבוצת סטודנטים התייצבה רק כדי לשמוע את מוצא פי נוטלים בחובם תחושת אחריות עמוקה. במסגרת תפקידיי בעבר, חשתי אחריות דומה בזמן שהטמעתי נושאים חדשים בקרב עובדיי. תחום הסייבר דינמי ומשתנה. עלינו להבין כי צריך לצאת ממקום הנוחות שלנו וכל הזמן להתעדכן ולפעמים אף להיות פורצי דרך ולעדכן בתחום. הקלישאה "חשיבה מחוץ לקופסא" צריכה ללוות אותנו יומם וליל.

איך עושים את המעבר מהעולם המעשי והציבורי  לאקדמיה ?  בניית מסלול ההכשרה מבוצע בהתאם לדרישות הרגולטור. במקרה שלנו מדובר במערך הסייבר הלאומי שכל תפקידו הוא להגן על האזרחים מאירועים במרחב הסייבר. על אף שאנו נצמדים לתוכנית הלימוד, אנו מעשירים אותה באמצעות הניסיון שלנו, ניתוח אירועי סייבר יומיומיים, סקירה וניתוח של ידיעות גלויות אודות טכנולוגיות של ארגונים זדוניים בעולם, שימוש בכלי ניתוח אזרחיים של תעבורת אינטרנט ועוד.

כיום המילה סייבר כל כך שגורה בפיהם של פוליטקאים, מומחים בטלויזיה, מכללות עסקיות, סדנאות וכ״ו . נראה שיש סוג של buzz word  סביב הנושא והמילה בעיקר משמשת כקישוט או מקדם מכירות, מה זה מבחינתך סייבר ? נתחיל עם העובדה הפשוטה שזו באמת buzz word אבל מאחוריה חבוי עולם שלם של מערכות יחסים מוחשיות, וירטואליות ואנושיות באמצעות מערכות תקשורת, חומרה ובקרה. בזמן שמרחב הסייבר הוא סממן בולט לקדמה וההתפתחות הטכנולוגית שלנו, הרי שאורבות בו סכנות רבות. לכן, מצופה מאנשי הסייבר להתמצא ולשלוט באופן עדכני קדחתני במתרחש במרחב המורכב הזה. וכמו שזה נשמע, זו אי וודאות ושינוי תמידי. לכן, הלימודים לא קלים אבל משתלמים, ההנדסאים שלנו מתחילים בשנה הראשונה את מקצועות המתמטיקה, שפות עליות, אלגוריתמיקה, הצפנה, מסדי נתונים, תקשורת וחומרה כמו הנדסאי תוכנה לכל דבר, לומדים קוד דרך הידיים עם עיפרון ונייר. רק בשנה השנייה או השלישית (תלוי במסלול) הם מתחילים תהליכי תקיפה ותרחישים מציאותיים, כלים, חולשות, מניפולציה, ועבודה בסימולטור תקיפה אמיתי.  כאן אני מלווה אותם במספר קורסים הנוגעים לניהול אירועים, הגורם האנושי, תיחקור ומקורות, ועוד נושאים בשילוב מרצים מתחום הקוד ומערכות תקשורת.

להיות ״ האקר״ ולחדור למערכות מחשב ומסדי נתונים זה אלמנטרי. ההנדסאים של עתיד לומדים גם לשלוט על עמדות קצה במערכות תעשיייה, בשיתוף הנדסאי מכשור ובקרה, בסדנאות עם הנדסאי רכב להבנת מערכות התקשורת ברכב, בשיעורי תקשורת בהנדסאי רובוטיקה ועוד מגמות נוספות הייחודיות ל"עתיד".  אז קל להשתמש במילה  וכפי שאתם מבינים נדרש המון בכדי ליישם ולהביא תוצאות. היתרון במסלול הלימודים שלנו נעוץ בעובדה שאיננו מתייחסים רק לטכנולוגיה. מרחב הסייבר נועד לשימוש האדם והוא נמצא במרכזו. הנדסאי המקבל בלימודי סט כלים טכנולוגי בשילוב יכולות ניתוח איומים, מדדים להגדרת פערי הגנה ועקרונות לתכנון תוכנית הגנת סייבר מיטבית, מגיע עם ערך מוסף ויכולות מתקדמות לשוק העבודה בתחום.

אין ספק שהשימוש יתר במילה מעיד על התעוררות ממשית בענף חדש שכולו יהיה מפוקח ע״י הרגולטור אני שמחה להקנות לסטודנטים ב"עתיד" את הידע שצברתי במהלך 10 שנים האחרונות ולהעביר אותו בצורה מבוקרת ונכונה לדור הבא שיגן על מדינת ישראל מפני מתקפות סייבר וכמובן ישתלב בשוק העסקי בענף הסייבר לאור הדרישה הגוברת. 

 הענף כל כך צמא לעובדים, ויש נהירה של סטודנטים מכל הגילאים ומכל הסוגים, מה עכשיו? לאן זה הולך ? 

נכון,  יש תחושה כזו,  אבל חשוב להבהיר, תהליך אסדרת מקצועות הסייבר בהובלת הרשויות והמשרדים הממשלתיים הנוגעים בדבר הוא תהליך מסודר, נכון ומפוקח.  בכל זאת זה ענף חדש ואלו חבלי הלידה. 

מי הטיפוס שבא ללמוד הנדסאי  סייבר ?   הכיתות אצלנו בעתיד חיפה מורכבות מחיילים משוחררים וחבר׳ה צעירים,  ישנם כאלו עם תארים אקדמאים שמחזיקים כבר במשרות בענף הפיתוח ומסדי הנתונים והגיעו להתמחות, ישנן בנות שחלקן שירתו בשירות הסדיר ביחידות טכנולוגיות, ויש בנות שבחרו את הענף הזה על פני תואר אקדמאי בגלל היישום בשטח, יצירתיות והדרישה הגבוה בשוק.  בלימודי הערב אנו פוגשים חבר׳ה בוגרים יותר עם משפחות וילדים שעובדים ובעצם לומדים בערב כי הם רואים את האופק התעסוקתי ואת תנודות ענף ההייטק. אחת הסיבות שנמשכתי לעבודה במכללת "עתיד" היא הגישה המכילה והעוטפת לכל סטודנט או סטודנטית. אנו מכירים כל אחד ואחת על כל קשייהם; שילוב עבודה, לימודים, משפחה ועוד. אנו עושים הכל על מנת לסייע ולתגבר.

צריך להיות סופרמן או וונדרוומן בכדי להיות רציני בענף הסייבר, אה ?  ממש לא. מספיק סקרנות, יכולת התמדה, עניין בתחום ויכולת למידה עצמאית. והמון שעות מול מסך.  הכי חשוב להבין שזה ענף ענק שהולך להתפתח והוא טומן בחובו ריכוזיות גבוהה וכח, זו יכולת מטורפת להכיר חולשות של הרשת, ניהול נכסים דיגיטליים וכפי שאנו מכשירים ב"עתיד", גם עמדות קצה כגון בתי זיקוק, נמלים, בתי חולים, בנקים, רובוטים ורכב… כולם מחוברים לרשת :) 

בכל זאת נגזר מכך שצריך כאן ידע מכל מיני תחומים, וכל תחום זה עולם בפני עצמו. איך מלמדים את זה בשלוש שנים ?  מדוייק,  כאן נכנס המושג השני שבדרך כלל הוא בן הזוג של המילה סייבר -  Full Stack. ערימה של כשרונות, אנו נשמע זאת לעיתים תכופות באותה שיחה של מעומד למשרת סייבר או ההוא שכתב את מודעות הדרושים. זה נכון,  אנשי סייבר אמורים לצרור באמתחתם שלל כשרונות טכנולוגים, יכולות אנושיות ואינטיליגנציה רגשית להנדסה אנושית ולדעת קוד ולהבין לעומק בחומרה. זו בהחלט דרישה הירואית ותובענית, אך עם חלוף השנים וניסיון הרב שרכשנו, לאחר אלפי אירועים ותחקירים, אנו יודעים לכוון ולחדד אצל הסטודנט את היכולות האישיות הנדרשות, אנו מעניקים מיקוד, מתודות מוכנות, כלים ושיעורי חשיבה קצת שונה, מכללת עתיד עם מספר רב של מסלולי הנדסאים טכנולוגים יודעת להעניק לסטודנט את ההכשרה הטכנולוגית המדוייקת והמקצועית ביותר בהתאם לדרישה. ישנן תוכניות מסודרות ומערכות של מה״ט וליווי צמוד של מפקח התחום מטעם מה״ט מר אדוארד פארג׳ון.  מעבר לכך, הסטודנטים ממשיכים ללמוד ברשת עתיד התמחויות לענפים שונים בסייבר, בעיקר לתעשייה ולביטחון בענפים הללו יש הקצאה גבוהה לאנשי סייבר, תקנות ודרישה.  בינינו… אני אתן לך חשבון פייס של חברה תארגני לי את הסיסמה ? אין בעיה,  אני אשלח לך קובץ היום למייל תפתח אותו -  הכל יהיה בסדר :)) 

למה נראה לי שלא כדאי לי לפתוח …? נכון,  זו התחלה טובה, זה הפייר -וול האישי שלך. אסור ומסוכן, יותר מכך- זו עבירה פלילית לכל דבר,  כל התחברות למחשב או לנכסים דיגיטלים אישים ללא הסכמת בעליו היא עבירה פלילית מובהקת, ולא רק כניסה לשפת המחשב. המחשב הוא רק אמצעי להאזנה, לצפייה ולחדירה לפרטיות. חומרת העבירה עומדת בעינה והענישה מחמירה מיום ליום. זה אחד הנושאים העיקריים והמרכזיים במסלולי הנדסאי סייבר, הכרת החוק על בוריו, ומתפקידנו כמרצים לחדד ולעבות את הגבול של שמירה על פרטיות, התנהלות במרחב, הכרת העונשים בחוק וחשיבות היכולות והמידע שאנו מפקידים בידם של הסטודנטים.  ברור שכל סטודנט עובר ראיון קבלה אישי עם מנהל התחום ואני באופן אישי סוקרת ובוחנת את הסטודנטים שלי, אני משערת שבתום לימודיו יצטרך הסטודנט להציג תעודת יושר למשרות כאלו ואחרות עפ״י דרישות וזאת בהתאם לאסדרת המקצועות בשוק העבודה.  אז מה, לא נכנס היום לדארקנט ? תראי לי טריק או שניים…משהו. אתה רואה, זה לא כזה מגניב, ענף הסייבר נוגע בכל עמדת קצה מקושרת לרשת, מהנייד האישי שלך ועד לבקר ממוחשב שמפעיל רצפות יצור, מנתב חומרים כימים, שולט ברמזורים ומכונות הנשמה בבתי חולים, אנחנו בעתיד יותר בכיוון של התעשייה והביטחון, פחות מלפרוץ למחשב של השכן המעצבן. הדארקנט היא מילה כוללת לרשתות מבודלות או מוסוות, הם אמצעי תקשורת מוצפן לקבוצות, תנועות, והאקרים מסוגים שונים. יש לקחת בחשבון שגם ה clearnet   ואפליקציות opensource  שניתנות להתקנה בכל סמארטפון משמשות פלטפורמה מוצפנת לתקשורת ומערכת פריצה לכל דבר עם קושי ליצור עקבות. 

וואללה ? סמארטפון יכול לשמש ככלי שממנו ניתן לפרוץ ? זה קשור לנושא המעבדים של iot ?  בשביל להרחיב על זה תצטרך להגיע לשיעור. בזמן.  

עכשיו ברצינות, נשארתי עדיין באפלה האינטרנטית, אבל עם הרבה רצון ללמוד את התחום בעיקר בגלל ההיגיון הבריא והאופק התעסוקתי שמחכה לענף הזה.  נכון, וחשוב מאוד ללמוד במסגרת שמפוקחת ע״י רשות הסייבר ומה״ט, הדיפלומה היא ממלכתית ובענף הזה, חשוב מאוד, רוב המשרות הטובות יהיו בתקנים ממשלתיים, אבל אל דאגה, השוק העסקי פורח בהתאם.  חשוב לזכור- כדי שנוכל להגן באופן הטוב ביותר עלינו להיות ערים כל העת לפרצות הקיימות. כל הזמן לקרוא, לחקור, להתעניין. להיות נוכחים ברשתות החברתיות ולהשכיל לזהות טרנדים במרחב הסייבר. זו הייחודיות של מכללת "עתיד". היא מלמדת את הסטודנטים להסתכל על אותה הבעיה בכל פעם מזווית שונה.

באמת, ומה עם קצת פרסום לרשת עתיד מכללות ?  היכולת והניסיון של רשת מכללות עתיד, עשרות המגמות הנדסאים בכל הארץ, בתחומי טכנולוגיה שונים, עם סדנאות ומעבדות מתקדמות מאפשרת לבוגרי מסלול הנדסאי סייבר ללמוד את חוד החנית של ענף הסייבר באופן מעשי ומוחשי לצד מנהלי העתיד בתעשייה. שיטת הלימוד העניינית של עתיד אינה מעניקה חווית סטודנט על כל המשתמע מכך, הלמידה היא עניינית, מאסיבית ומצדיקה את הקושי במקצועות העיוניים, בסופו של דבר הנדסאי צריך להיות יצרני ולהציג יכולת מעשית, חלק גדול מהתואר הוא בסביבת מעבדות מחשב מתקדמות, סימולטור פריצה ברשת מבודלת ועתיד מעניקה את התרומה הגדולה של מעבדות בקרים חדשות, מעבדות רכב ומודלים של רכב חשמלי, חדר רובוטיקה וציוד היקפי, רצפת ייצור אמיתית ומכונות cnc, מעבדות אלקטרוניקה, סלולר, ועוד. אז ברור שהבוגר יוצא מכאן עם יתרון ברור וזה הפירגון הכי טוב לסטודנט ולרשת.

מורן שדה אליאסי.  מנהלת לשעבר במערך סייבר - סיגינט, משרד ראש הממשלה.  משנת 2010 החלה את תפקידה בחדר מבצעים ועלתה בסולם הדרגות הניהולי והמקצועי. מורן למדה לתואר ראשון בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת בר אילן.  במקביל, במסגרת עבודתה הציבורית, הוכשרה בנושאי תקשורת מחשבים, חומרה, סלולאר ופיתוח.  מורן ניהלה מספר פרויקטים טכנולוגים במערך הסייבר ולקחה חלק בפיתוח טכנולוגיות פנימי של המערך.   עם השנים רכשה ניסיון רב בהקמת מערכי ניהול ובקרה שוטפים, ניהול צוותים ואירועים במצבי לחץ וקיצון בסביבה מבצעית . כמו כן, רכשה ניסיון רב בהכרה של הליכים משפטיים ותהליכים חוקתיים במרחב הקיברניטי.   אלפי שעות של תחקור אירועים שונים בשילוב צוותים מקצועיים והכרה של המערכת הניהולית למטרת יעילות ושילוב כוחות ומוחות של עובדים.  כיום מורן מרצה בכירה בבית ספר להנדסאים במכללת עתיד חיפה ומובילה את מקצועות הניהול והתחקור.  מורן מלמדת במרכזי הכשרה ומעבירה השתלמויות והדרכות במסגרת לימודי ניהול מערכות  לארגונים ומוסדות.  בנוסף מורן עורכת הרצאות לבעלי תפקידים, מנהלי מחלקות, ומעבדות פיתוח ומפתחי מוצרי רשת בתחומי הסייבר בשוק העסקי. 




bottom of page